Home    Over Christie    Algemeen    Behandelingen    Links    Contact        

     waarom
     anatomie
     wisselen
     behandeling
     problemen kiezen
     problemen snijtanden
     problemen wolfskiezen
     problemen haaktanden
     afspraak maken

Anatomie

Elementen  |  Botten  |  Spieren  |  Kaakgewricht  |  Bloedvaten  |  Zenuwen  |  Sinussen

Hoe ziet het hoofd en het gebit van een paard eruit?

Gebit algemeen

Om duidelijk aan te geven waar de verschillende tanden en kiezen zich bevinden, kan je met de muis over de tekening gaan en lichten de verschillende groepen op en geven hun benaming weer.

terug naar boven

Elementen

Snijtanden
De snijtanden bevinden zich voor in de mond. In totaal heeft een paard er 12.  6 in de boven kaak en 6 in de onderkaak. De snijtanden wisselen allemaal 1 keer op verschillende leeftijden. Met de snijtanden snijdt het paard het gras af.
In de natuur gebruiken de paarden de snijtanden ook om grover voedsel af te bijten. 

Haaktanden
Haaktanden zien we eigenlijk alleen maar bij hengsten en ruinen. Soms heeft een merrie ze ook eens, maar meestal zijn ze dan erg klein. De haaktanden bevinden zich iets meer naar achter in de mond. In totaal heeft het paard er 4 in iedere kaakhelft 1. 
De haaktand wordt voornamelijk door hengsten en ruinen onder elkaar gebruikt als zijnde een vechttand.

Wolfskiezen
De Wolfskies bevind zich meestal voor de eerst boven kies op de plek waar het bit zit. Soms komen we de wolfskies ook in de onderkaak tegen of meer naar voren onder het tandvlees in de bovenkaak (blinde wolfskies).

Premolaren
De Premolaren zijn de eerste 3 kiezen in iedere kaakhelft. Deze kiezen wisselen allemaal op verschillende leeftijden. De premolaren worden net als de molaren gebruikt om het voedsel te vermalen.

Molaren
De molaren zijn de laatste 3 kiezen na de premolaren in iedere kaakhelft. Van deze kiezen komt er ieder jaar één in rij door vanaf de geboorte. De molaren zorgen samen met de premolaren dat het voedsel wordt vermaalt.

terug naar boven

Botten

1. Nasal bone
2. Incisive bone
3. Maxilla 
4. Lacrimal bone
5. Frontal bone
6. Zygomatic bone
7. Pariental bone
8. Temporal bone
9. Mandible 
10. Occipital bone

terug naar boven

Spieren

1. Levator muscle of upper lip
2. Levator nasolabialis muscle
3. Caninus muscle
4. Zygomativ muscle
5. Depressor muscle of lower lip
6. Masseter muscle
7. Depressor muscle of lower eyelid
8. Temporal muscle
9. Parotidoauricular muscle
10. Splenius Muscle
11. Brachiocephalic muscle
12. Sternomandibular muscle

terug naar boven

Kaakgewricht


Het hyoid bot 

terug naar boven

Bloedvaten


terug naar boven

Zenuwen

terug naar boven

Sinussen

De sinussen spelen in het stukje tandheelkunde een grote rol. Een gedeelte van de wortels van de kiezen komen in de sinus uit. Als het paard een ontstoken kies heeft kan hij daarom ook een sinusitis krijgen. Dan loopt vanaf de sinus door de neusholte ontsteking vocht naar buiten. Meestal heeft dit een onaangename geur en zien we het maar uit 1 neus gat komen. Dit verteld wel aan welke kant het probleem zit. Door een röntgenfoto te maken is het ook zichtbaar welke sinussen er een rol spelen in het verhaal.

De belangrijkste sinussen worden bekeken. Er wordt uitgelegd waar ze zich bevinden en met welke andere sinussen ze in verbinding staan. als je met je met de muis over het  onderstaande plaatje gaat zie je de desbetreffende sinus en zijn benaming.

 

Frontal sinus:

Deze sinus ligt aan de voorkant van het hoofd. De sinus bevind zich grotendeels achter het frontal bot. De sinus heeft een doorgang naar de caudal maxilla sinus en de dorsal conchal sinus.

Frontal sinus. (sinus frontalis)

Caudal maxillary sinus:

Deze sinus vinden we aan beide kanten van het hoofd. De sinus vormt zich onder het midden van het oog tot ongeveer tussen de 10 en de 11. Deze sinus bevind zich onder het zygomatic en maxilla bot. De sinus heeft een door gang naar de frontal sinus, rostal maxilla sinus en de dorsal cochal sinus. In deze sinus loopt ook de infraorbitel zenuw die verder doorloopt door de rostal maxilla sinus. De wortels van 10 en de 11 liggen groot deel van het paard zijn leven in deze sinus

Caudal maxilla sinus. (sinus maxillaries caudalis)

Rostal maxillary sinus:

Deze sinus vinden we aan beide kanten van het hoofd. De sinus loopt vanaf de caudal maxilla sinus tot ongeveer tussen de 6 en de 7. De sinus bevind zich onder het maxilla bot. De sinus heeft een doorgang naar de caudal maxilla sinus en de ventral conchal sinus. De infraorbital loopt ook door deze sinus en gaat via de orbital foramen de schedel uit. De wortels van de 8en de 9 liggen een groot deel van het paard zijn leven in deze sinus

Rostal maxilla sinus. (sinus maxillaries rostralis)

Dorsal conchal sinus:

Deze sinus vinden we aan beide kanten in de neusholte. De sinus begint ongeveer op de hoogte van de 6 en de 7 en loopt naar achter richting de frontal sinus.
De sinus heeft een doorgang naar de frontal sinus.

Dorsal conchal sinus. (sinus conchae dorsalis)

Ventral conchal sinus:

Deze sinus vinden we aan beide kanten in de neusholte. De sinus loopt onder de dorsal conchal evenwijdig naar achter.
De sinus heeft een doorgang naar de rostal maxilla sinus.

Ventral conchal sinus. (sinus conchae caudalis)

 

terug naar boven

[ print deze pagina ]