filosofie

Robert Baloun is een vooruitstrevende, gepassioneerde ruiter die vanuit zijn passie voor paarden dit unieke zadel heeft ontwikkeld.

Ik realiseerde me dat ik, ondanks dat ik al vele jaren succesvol ruiter was, ik bepaalde belangrijke eigenschappen van paarden eigenlijk niet goed kende. Dankzij de benadering vanuit een ander perspectief ging ik paarden anders benaderen en trainen. Hierdoor had ik ook andere eisen aan het functioneren van de zadels.

Toen ik het Flexisaddle ontwikkelde was mijn oorspronkelijke doel om de connectie tussen ruiter en paard te bevorderen, dit betekent dat ze elkaar beter kunnen aanvoelen door ze dichter bij elkaar te brengen. Ik denk dat dat een heel belangrijk onderdeel van rijden is.

Dit plan is ontstaan toen ik lange tijd zonder stijgbeugels moest rijden (door een gebroken teen). Vier maanden heb ik toen mijn paarden getraind met een riding-pad, welke ik speciaal had ontwikkeld voor het trainen zonder zadel.

De paarden reageerden tijdens de training (zowel springen als dressuur) heel anders dan ik had verwacht. De paarden gebruikten de rug makkelijker en beter, en zo werd het gehele lichaamsgebruik stabieler en makkelijker dan tijdens de training met een klassiek zadel met harde boom. Dat bracht me op het idee om een zadel te ontwikkelen dat aan de volgens strikte criteria voldoet: zeer goed contact, licht gewicht, flexibel, stabiel en met het grootste comfort voor ruiter en speciaal voor het paard.

Tijdens de ontwikkeling van het flexisaddle heb ik veel gehad aan mijn 30 jaar ervaring als springruiter. Hierdoor had ik veel kennis, welke ik heb gebruikt voor de ontwikkeling van de fundamentele technologiën en eigenschappen van het zadel.

Ik heb vele prototypes gemaakt en getest op mijn eigen paarden, zodat ik kon zien hoe zij bewogen en hun lijf gebruikten onder het zadel. Door de manier waarop de paarden het lijf gebruikten onder het zadel vertelden ze mij , op hun eigen manier, wat ze er van vonden. Paarden zijn eerlijk, ze liegen niet, en als je hun taal verstaat, kan je veel van ze leren. Ze gaven mij een heel duidelijk antwoord wat wel goed voor ze was en wat niet. Ze hadden hun eigen mening over het gebruik van verschillende types van zadel-panelen, de stevigheid, vorm etc.

Het lukt me om een zeer licht gewicht (3,5-4 kg) zadel te ontwikkelen met een zeer goed contact tussen ruiter en paard. Hierdoor worden de communicatie tussen ruiter en paard makkelijker. Dankzij de speciale technologie is het zadel flexibel en volgt de beweging en vorm van de paardenrug in elke fase van de beweging. Hierdoor kan het paard plezierig, vrij en ongehinderd bewegen.

Robert Baloun: company director and holder of CJF performance badge

Ik heb geluisterd naar de mening van de paarden, en zo werden de paarden ook de ontwerpers van Flexisaddle.

Door onze ervaring in leerbewerking hebben we verstand van de verschillende materialen. Een groot voordeel van onze zadels is dat ze met glad of antislip-oppervlak gemaakt kunnen worden. Onze designer-afdeling varieert graag met kleuren, interessante eigenschappen en modetrends. Tijdens het aanmeten kan de klant zelf aangeven welke materialen, designs en kleuren de voorkeur hebben. Elk zadel wordt dus speciaal op maat én naar smaak gemaakt!

De gehele productie van flexisaddles en de andere producten vindt plaats in onze eigen werkplaats. Hierdoor kunnen wij een constante kwaliteit van onze producten bieden. Al onze producten, inclusief de details en aanpassingen, zijn een lange periode getest. De laatste ontwikkeling is het gebruik van zadelpanelen met thermo-actieve gel. De paarden repareren heel goed op deze zadelpanelen en dit is een nog verdere verbetering van het (toch al hoge) comfort van onze flexisaddles voor paard en ruiter. 

Hoewel ik flexisaddle oorspronkelijk alleen voor mijzelf en mijn paarden had ontwikkeld, heb ik besloten dat ik anderen ook van deze uitvinding wilde laten genieten. Wat hielp voor mijn paarden, kon ook helpen voor andere paarden. Dus ik heb letterlijk alles geïnvesteerd om deze zadels te gaan produceren en verder ontwikkelen. Dat is de reden dat ik nu, na meer dan tien jaar ervaring op dit gebied, heel blij ben dat flexisaddles vele paarden en mensen helpt. Niet alleen bij het rijden zelf, maar ook op een therapeutische manier door de bevordering van de gezondheid van de spieren en het skelet.

Ik ben blij dat ik door flexisaddles het leven van paarden en ruiters plezieriger kan maken!

Robert Baloun